fbpx

Ηλεκτρολύτες: Τι είναι και πώς θα τους αναπληρώσετε

Οι ηλεκτρολύτες συμμετέχουν σε μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες στο σώμα μας. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαβίβαση των νευρικών σημάτων, τη σύσπαση των μυών, την ισορροπία των υγρών και την ενυδάτωση του σώματος, καθώς και τη ρύθμιση του pH στον οργανισμό.

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται μέσα στα υγρά και στους ιστούς του σώματος και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Στον ανθρώπινο οργανισμό όταν αναφερόμαστε σε ηλεκτρολύτες μιλούμε για μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία όταν διαλύονται στα υγρά του σώματος δημιουργούν ηλεκτρολύτες, είτε με θετικά είτε με αρνητικά ιόντα που συμμετέχουν σε μεταβολικές διαδικασίες.

Οι βασικοί ηλεκτρολύτες του σώματος είναι οι παρακάτω:

Νάτριο (Na): υπεύθυνο για τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του νερού που υπάρχει στο σώμα.

Κάλιο (K): προάγει τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Χλώριο (Cl): συνεργάζεται με το νάτριο για τη ρύθμιση της οσμωτικής πίεσης και την ισορροπία του νερού στο σώμα.

Ασβέστιο (Ca): απαραίτητο συστατικό για υγιή οστά, νύχια και δόντια Μαγνήσιο (Mg): συμβάλλει στην καλή νευρομυϊκή λειτουργία, προάγει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ενώ παράλληλα βοηθάει στη μείωση της κούρασης και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Τι συμβαίνει όταν οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται σε ανισορροπία και ποια είναι τα συμπτώματα

Η συνηθέστερη αιτία διατάραξης της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι η έντονη άσκηση, για αυτό και οι αθλητές είναι η ομάδα ανθρώπων που είναι πιο εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρολύτες. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης για τον ασκούμενο είναι σημαντική για την αποφυγή αφυδάτωσης και διαταραχών ηλεκτρολυτών, που μπορεί να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην απόδοση. Σε συνθήκες έντονης άσκησης ο οργανισμός αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής του και το ρυθμό εφίδρωσης. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να αποβάλλει μεγάλη ποσότητα νερού, στο οποίο νερό περιέχονται και οι ηλεκτρολύτες. Αντίστοιχο αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσουν και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας το καλοκαίρι. Διατάραξη της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί και σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων διάρροιας ή εμετού, καθώς και λιγότερο συχνά έπειτα από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά).

Στην περίπτωση που οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως:

Ζαλάδα

Μυϊκές κράμπες

Αδυναμία

Πονοκέφαλος

Συσπάσεις και μυϊκούς σπασμούς

Υπερβολική κούραση

Μούδιασμα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αθλητές αγωνισμάτων παρατεταμένης διάρκειας, όπως οι υπερμαραθώνιοι, η υπερβολική κατανάλωση μόνο νερού, μπορεί να είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να προκληθεί υπονατριαιμία (χαμηλό νάτριο στο αίμα). Οι απώλειες νατρίου από τον ιδρώτα, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να είναι υψηλές και η κατανάλωση νερού αραιώνει ακόμα παραπάνω τη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα.

Καλό είναι λοιπόν όταν κάνουμε άσκηση που διαρκεί πάνω από μία ώρα και ειδικά τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, να υπάρχει στο προσωπικό μας φαρμακείο ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών κατά προτίμηση σε αναβράζουσα μορφή, ώστε να απορροφάται γρήγορα και εύκολα.

Το  συμπληρώμα AtLife Hydralyte Εlectrolytes + Multivitamin, όχι μόνο αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό, αλλά  περιέχει 10 βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας και την ενίσχυση της συνολικής απόδοσης.

Ανακάλυψε μαζί μας τη ζωή στα καλύτερα της!

Επικοινωνήστε μαζί μας