fbpx

Η σημασία της Βιταμίνης D: Ποια είναι τα κύρια σημάδια έλλειψης;

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που ο ανθρώπινος οργανισμός τη συνθέτει στο δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», ενώ μικρή ποσότητα  προσλαμβάνεται από τις τροφές. Θα θεωρούσε κανείς ότι σε ένα μέρος όπως η Ελλάδα, η έλλειψη της θα αφορούσε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, καθώς η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σύγχρονο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει πολλές ώρες σε γραφεία και κλειστούς χώρους,  μακριά από τον ήλιο, αλλά και στη μη ισορροπημένη διατροφή. Λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό, καθώς εκτελεί πολλές διαφορετικές και σημαντικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου και η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωστή πρόσληψη βιταμίνης D είναι επίσης σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την πρόληψη ασθενειών.

Η έλλειψη βιταμίνης D, όταν δηλαδή τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό πέφτουν κάτω από τα ασφαλή όρια, μπορεί να ευθύνεται για μία πληθώρα συμπτωμάτων, που μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε αποδυνάμωση ή παραμόρφωση του σκελετού  [/caption]

Ποια είναι όμως τα κύρια σημάδια που φανερώνουν έλλειψη βιταμίνης D ;

Κόπωση

Εάν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι, περισσότερο από το φυσιολογικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε απουσίας της βιταμίνης D, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Πόνοι στα οστά και μυϊκή αδυναμία

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα που είναι σημαντικά για τις αρθρώσεις, τους μυς ακόμη και τα δόντια. Επομένως, αν παρατηρήσετε ότι έχετε συχνά κατάγματα ή πόνους στα οστά, τότε πιθανότατα παρουσιάζετε έλλειψη βιταμίνης D.

Συχνές λοιμώξεις

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συνεπώς κάποιος με χαμηλά επίπεδα D είναι πιθανό να υποφέρει από συχνές λοιμώξεις, καθώς η άμυνα του οργανισμού του είναι πιο ευάλωτη στις εξωτερικές επιθέσεις.

Κατάθλιψη τον χειμώνα

Πολλές φορές μαθαίνουμε ότι σε χώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, η κατάθλιψη κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή της. Αυτό συμβαίνει διότι η σεροτονίνη, ουσία που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και συνδέεται με την καλή διάθεση, παράγεται χάρη στην έκθεση στον ήλιο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη βιταμίνη D, την οποία συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός χάρη στην έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Σε κάθε βέβαια τέτοια πιθανή περίπτωση είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω ανεπιθύμητα συμπτώματα, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Ιδανική επιλογή είναι το συμπλήρωμα διατροφής AtLife Vitamin D3 2000 IU, που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού θωρακίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι σε ιούς και βακτήρια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την καλή υγεία των μυών, των οστών και των δοντιών και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Επιστημονικές πηγές

Βιταμίνη D: Πότε και γιατί είναι απαραίτητη. Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης, Αθήνα 2021, Athenian Science Publisher

 

AtLife Vitamin D3 2000 IU

 

Ανακάλυψε μαζί μας τη ζωή στα καλύτερα της!

Επικοινωνήστε μαζί μας